Karty

Článek Peněžní fondy potápí riziko krachu finančních institucí uvádí, že investoři od počátku října vybrali z českých podílových fondů dalších 2,5 miliardy korun. Názorně také popisuje princip fungování podílového fondu a aplikuje jej na aktuální situaci rozkolísaných trhů – hodnotí, které fondy si vedly dobře a srovnává je se spořícími účty:

„Se stoprocentní jistotou to samozřejmě tvrdit nelze, nicméně si myslíme, že vyšší výkonnost peněžních fondů než spořících účtů v budoucnosti je velmi pravděpodobná,“ tvrdí Jana Kafková z ING . Analytici také očekávají, že ČNB sníží sazby, což by mohlo pomoci cenám dluhopisů a naopak vytvořit prostor pro snižování výnosů ze spořících účtů. Stejně tak je nutné si uvědomit, že při držbě déle jak šest měsíců není nutné platit z výnosu fondu daň z příjmu .

„U spořícího účtu na sebe klient bere pouze riziko krachu banky ,“ říká Petr Pokorný, ředitel oddělení Securities Trading v LBBW . Pokud padne společnost, jejíž dluhopisy má fond v portfoliu, přijme klient omezenou ztrátu. Při pádu finanční instituce , která klientovi poskytuje spořící či termínovaný vklad, uvidí majitel účtu peníze jen do výše pojištění, jehož horní hranici chce nyní vláda zvýšit na 50 tisíc eur.“
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

seven − six =