Dum

Přehled Končí vám stavební spoření? Radíme, jak dál naložit s penězi rozebírá jednotlivé možnosti, jak dál naložit s našetřenými prostředky:

  1. Pokračujte ve spoření
  2. Zvyšte cílovou částku
  3. Vezměte si úvěr
  4. Smlouvu vypovězte

První a druhá možnost není přiliš výhodná, nechávat peníze na účtu déle, než šest let znamená, že se budou zhodnocovat stále méně:
„Spoříte dlouho? Každým rokem úrok klesá

Láká vás vysoké zhodnocení stavebního spoření? Na letácích občas objevíte neodolatelnou informaci o 15 procentech státní podpory ročně. Ale počítejte dál. V prvním roce při stavu účtu 20 000 korun udělají 3 000 korun státní podpory skutečně hezkých 15 procent, po třech letech při stavu účtu kolem 70 000 korun budou tři tisíce ze státní podpory znamenat už jen 4,3 procenta a po šesti letech pouze procenta dvě. Čím víc máte naspořeno, tím je státní podpora méně významná.

Stavební spořitelna vaše vklady navíc zhodnotí dvěma procenty, ale na druhou stranu vybírá poplatky za vedení účtu. Když to všechno započtete, je výsledné zhodnocení vkladů po šesti letech spoření něco přes 5 procent.“

Důležitá je informace o tom, že peníze ze stavebního spoření nejsou zaslány automaticky, je třeba stavební spořitelnu o vyplacení písemně požádat:

„Buď vyplníte formulář, nebo stačí napsat i dopis, ten však musí mít notářsky ověřený podpis. Výpovědní lhůta je tříměsíční a začíná běžet od prvního dne měsíce následujícího potom, co spořitelna výpověď dostane. To znamená, že když ji podáte dnes, lhůta poběží od 1. listopadu 2008 do 31. ledna 2009.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

2 + eighteen =