Určitě jste už slyšeli o velkých změnách, která se bude týkat penzijního systému. Na jakých principech je vlastně postavená důchodová reforma, co to pro nás bude znamenat a jak bude vypadat penzijní připojištění 2013?

Důchodová reforma, která začne platit od 1. ledna 2013 umožňuje lidem využít dobrovolného penzijního spoření. Jejich důchod se pak bude moci skládat ze tří příjmů (třípilířový penzijní systém), který tvoří státní důchod, penze z dobrovolného spoření a vlastní úspory. Druhý pilíř (penze z dobrovolného fondového spoření) je dobrovolný pro lidi mladší 35 let. Rozhodnutí ale nebude možné vzít zpět. Do tohoto pilíře mohou vstoupit i starší lidé. Občané, kteří využijí tuto možnost, budou odvádět menší částku na sociální pojištění, ale zároveň bude nutné měsíčně spořit 2 % z hrubé mzdy (u OSVČ z vyměřovacího základu).

Penzijní připojištění – změny pro rok 2013

Další možností, jak spořit na penzi, je penzijní připojištění, které patří mezi nejvýhodnější druhy spoření podporované státem. Stávající podmínky platí do konce listopadu, poté už nastanou v penzijním připojištění změny.

Tou nejzásadnější je, že stát přispěje už jen lidem, kteří si budou měsíčně spořit minimálně 300 Kč. Zároveň však vzroste maximální výše státního příspěvku ze 150 na 230 Kč. Občané spořící prostřednictvím penzijního připojištění si budou moci odečíst od daňového základu roční příspěvky, které na toto spoření odvedli a to nově od 12 do 24 000 Kč.

Celkově budou změny v penzijním připojištění nejvýhodnější pro ty, kteří si budou spořit více než 900 Kč měsíčně.

Srovnání penzijních fondů

V České republice funguje momentálně deset penzijních fondů, které poskytují velké banky a pojišťovny.
Jak se rozhodnout? Záleží, kolik budete chtít měsíčně na penzijní připojištění od roku 2013 odkládat, jestli byste měli měsíční vklady i od zaměstnavatele, popř. v jaké výši, jak dlouho budete chtít spořit a kolik je vám let. Správně si vybrat je velmi důležité, protože i tento fond rozhodne o tom, kolik si na stáří našetříte a každý zhodnocuje vaše vklady jinou úrokovou měrou.

Srovnání penzijních fondů je možné i prostřednictvím jednoduché online kalkulačky penzijního připojištění.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

4 × two =