Jedním ze způsobů, jak uložit své finanční prostředky jsou cenné papíry. O svůj zisk se pravděpodobně budete muset podělit se státem. Do státní kasy byste měli odvést daně z výnosů z cenných prapírů. Platí to ale vždy?

Danění výnosů z cenných papírů upravuje zákon o daních z přijmů, který velmi často prochází různými novelami. Změnou prošla také část zákona, která řeší právě problematiku zdanění cenných papírů. V roce 2013 bude obchodování s cennými papíry stále ještě výhodné. Bohužel změny, které investory nejspíš příliš nepotěší, začnou platit od začátku roku 2014.

Výnosy z cenných papírů nemusíte danit, pokud dodržíte časový test. Tímto termínem je v účetní terminologii označována doba, která musí uplynout mezi nákupem a dalším prodejem cenných papírů. V současné době je časový termín stanoven na hranici 6 měsíců, již od příštího roku se tato doba prodlouží až na tři roky.

Pokud se chystáte prodat cenné papíry, které máte déle než půl roku a začali jste se radovat, že vás daně alespoň pro tentokrát minou, ještě zadržte. Musíte totiž splnit ještě několik dalších podmínek. Povinnosti platit daně z výnosů jsou zbaveny jen osoby, které během posledních 24 měsíců neměly přímý podíl na hlasovacích právech nebo základním kapitálu společnosti vyšší než 5 %.

Osvobození od daně z výnosu cenných papírů se také netýká cenných papírů, které byly součástí obchodního majetku, dále se pak nevztahuje na příjmy z podílu na podílovém listu při zrušení podílového fondu, který je také součastí obchodního majetku.

Jestliže nedodržíte časový test, placení daní vás nemine a příjmy z prodeje cenných papírů chtě nechtě budete muset uvést v daňovém přiznání. Daň ve výši 15 % musíte odvést z výnosu, který z cenných papírů máte. To znamená, že musíte zdanit rozdíl mezi cenou při jejich nákupu a cenpou při následným prodejem. Pokud tedy cenné papíry nakoupíte v lednu 2013 za 100 tisíc a v dubnu je budete chtít prodat za 150 tisíc. Část zisku ve výši 7 a půl tisíce korun bohužel nepoputuje do vaší peněženky, ale zamíří si to přímou cestou do státní kasy.

Přesto všechno jsou cenné papíry výhodnou investicí. Alespoň prozatím. Již pravděpodobně od příštího roku se povinnost odvádět daně z výnosů z cenných papírů bude týkat mnohem více osob, neboť připravovaná daňová reforma se dotkne, jak jsme již uvedli výše, také cenných papírů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

one × 1 =