Spousta lidí při nakupování v e-shopu zaplatí raději hned přes internet. Nemusí pak doma nechávat peníze, aby jim ten, kdo balíček převezme, zásilku také zaplatil, navíc ušetří, protože za platbu dobírkou se obvykle pár desetikorun připlácí. Online platebních metod je několik. Můžete zaplatit kartou, bankovním převodem nebo třeba přes PayPal.

PayPal je platební systém určený pro používání na internetu. Nejde o žádnou novinku, vznikl už v roce 1998. V českých e-shopech jej ale tak často neuvidíte, obzvlášť v těch menších ne. Češi si ho oblíbili zejména pro nákupy ze zahraničí. Pokud totiž platíte přes PayPal, jsou mnohem jednodušší případné reklamace a vracení peněz.

Funguje podobně jako bankovní účet

PayPal si může založit kdokoliv, je vázaný na e-mailový účet. Trochu nevýhodou je chybějící lokalizace stránek PayPalu do češtiny, budete si tedy muset poradit s angličtinou, nebo si najít nějaký návod v češtině, který vám poradí, co máte dělat. Rozhraní se podobá internetovému bankovnictví, vidíte seznam uskutečněných plateb, zůstatek na účtu apod.

Peníze lze na PayPal účet dobíjet dvěma způsoby – buď si jej propojíte se svou platební kartou a budete je čerpat přímo z účtu, nebo si vždy „dobijete“ určitou částku bankovním převodem. Jelikož by převod trval několik dní, je výhodnější využít službu Trustly, ta vám pomůže dobít si kredit během několika minut.

Systém je zcela zdarma

PayPal je velká konkurence pro bankovní platební systémy i proto, že je tak jednoduchý a zcela zdarma. Za užívání nic neplatíte, pokud jej používáte k placení. Obchodníci, již přijímají peníze, odvádí 3,4 % z kupní ceny a 10 korun z každé přijaté částky. To vás, jako koncové zákazníky, ale nemusí moc zajímat. Jediné, na co byste měli dávat pozor, je nastavený kurz. Standardně se při placení cizí měnou nastavuje kurz podle PayPalu a ten bývá nevýhodný. V nastavení je potřeba si pod Change conversion options přepnout na Convert with card issuer, čímž se konverze bude řídit bankovním kurzem.

PayPal je čím dál oblíbenější a vzhledem ke stoupající popularitě nakupování v zahraničí na portálech, jako je například eBay, bude jeho popularita nejspíš stoupat. Jediné, co by ho mohlo ohrozit, jsou kryptoměny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

fifteen − six =