Klíčem k úspěchu v investicích je rozhodně diverzifikace. Nevyplácí se vsadit všechno na jednu jedinou kartu. Radši své peníze rozdělte do několika sfér, a pokud jedna zklame, ty ostatní vás zachrání.

Do jakých sfér peníze vložit, záleží na tom, jak odvážný investor jste. Ti, kdo se nebojí riskovat, budou mít větší zastoupení akcií, ti opatrnější například podílových fondů. V žádném investičním portfoliu by ovšem nemělo chybět zlato.

Zlato má unikátní vlastnosti

Proč zrovna zlato? Protože se chová jinak než další investiční příležitosti. V krizích obvykle posiluje, takže zatímco akcie klesají, zlato roste a drží hodnotu vašich peněz. Právě proto loni mnozí zkušení investoři vložili do zlata až 80 % svých úspor. Nezáleží totiž na tom, zda jde o krizi válečnou, ekonomickou či pandemickou. Zlato vás vždy podrží.

Další specialitou, jíž se pyšní pouze zlato, je osvobození od DPH. Při nákupu platíte jenom za cenu zlata. Ale pozor, Platí to výhradně pro zlato investiční, tedy zlaté mince a slitky, nikoliv například zlaté šperky. A ani další investiční kovy, jako třeba stříbro, nejsou od DPH osvobozeny.

Ochrání vaše úspory před inflací

Bojíte se ztráty hodnoty vašich úspor? Měli byste. Inflace letos dosahuje rekordních výšin, což znamená, že našetřené peníze rychle ztrácí svoji kupní sílu. A před tím vás dokáže ochránit právě investiční zlato. Svoji hodnotu si drží stabilně, jeho cena totiž stále vzrůstá. Do budoucna přitom tento trend bude zcela jistě pokračovat, protože světové zásoby zlata nejsou neomezené, ztenčují se.

Dlouhodobé zabezpečení vašich peněz

Zlato se obecně doporučuje pro dlouhodobější investice zhruba na pět a více let. Neočekávejte od něj obrovské výnosy, na to existují jiné možnosti, které se ovšem vyznačují taktéž vysokým rizikem. Na druhou stranu, sem tam se stane, že i odborníci jsou překvapení. Například loni cena zlata vzrostla během velmi krátké doby, takže jste na něm za dva nebo tři měsíce mohli vydělat slušnou částku. K tomu však dochází spíše zřídka.

Pořídit si investiční zlato je velmi snadné

V posledním roce popularita investičního zlata v Česku a na Slovensku významně stoupla. Důvody k tomu existují dva. Za prvé vysoká inflace a snaha lidí zabezpečit své úspory, za druhé velmi snadný způsob nákupu zlata.

V době pandemie jsme si více než kdy jindy zvykli nakupovat online a přesně takto snadno lze pořídit také zlaté mince a slitky. Čechy to už od roku 2003 učí také Pavel Trtík, zakladatel e-shopu www.zlate-mince.cz. V letošním roce hlásí rekordní zájem nových klientů a potvrzuje, že se kupují zejména malé slitky o hmotnosti 1 až 5 gramů. Ty jsou dostupné pro každého, nejmenší slitky stojí zhruba kolem 1500 Kč.

Slitky nebo mince, volba je na každém z vás

E-shop prodává zlaté slitky i mince. Ze slitků jsou nejvíce poptávané švýcarské slitky značky Argor Heraeus, jež jsou světově proslulé a cenově dostupné. České slitky neexistují, u nás se žádné nevyrábí.

Co se týče mincí, prodávají se vídeňské Wiener Philharmoniker, ale také české svatováclavské dukáty. Ty se razí ve stejné podobě, jakou kdysi stanovil Karel IV., jsou tedy vynikající volbou pro všechny patrioty. Navíc mají sběratelskou hodnotu. Mince jsou také, na rozdíl od slitků, vydávány bez sériového čísla, hodí se tedy pro anonymní nákup.

Slováci jezdí nakupovat zlato do Česka

Zájem o investiční zlato vzrostl nejen v Česku, ale též na Slovensku. Potvrdit to mohou i čeští prodejci. Pro Slováky je totiž častokrát výhodnější zajet nakoupit do Česka. Na rozdíl od Čechů rádi kupují zlato osobně, navštěvují například vsetínskou prodejnu. Zájem mají o zlaté slitky o váze jedné unce nebo vyšší, jak potvrzuje Kamila Bantová z firmy Zlaté mince.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

13 − 5 =