Pokud si půjčujete, buďte na pozoru. Půjčit si můžete rychle a lehce, ale splácení může být velká zátěž, která vás snadno přivede do problémů a třeba až k exekuci. V případě půjček platí, že kdo počítá, ten se má lépe. Na co byste si měli dát pozor a jak poznat, že vás chtějí nachytat?

Úroky „od“ a jiné fígle

První, čeho si musíte všímat, je výše úroku. Můžete se setkat s údajem „úrok od“. Jedná se o velmi nízké číslo vyjádřené v procentech, takže můžete nabýt dojmu, že je to ta nejvýhodnější půjčka na celém světě. Nemusí to ale být pravda. Lepší pro vás bude, když si tohoto údaje nebudete všímat a rovnou se zaměříte na výši RPSN. I toto číslo je vyjádřeno v procentech a znamená roční úrokovou sazbu. Je to podíl z dlužné částky, který musíte ročně zaplatit. Stačí tak jednoduchá násobilka a ihned víte, kolik celkově za půjčku zaplatíte. Dejte si na to velký pozor. Nebankovní instituce i banky po vás možná budou chtít i různé poplatky – například za vedení účtu, za poskytnutí úvěru, za mimořádnou či předčasnou splátku apod. Vše chtějte vědět dopředu. Pokud podepíšete smlouvu, většinou už není cesty zpět.

Na co vás mohou „nachytat“ nebankovní instituce

Pokud potřebujete půjčit menší obnos a mít peníze k dispozici co nejdříve, bude pro vás jasným řešením nebankovní půjčka. Některé nebankovní instituce chytají „rybky“ na plané sliby i tak, že vyberou zálohu a potom přestanou komunikovat. V případě, že si půjčujete u nebankovní instituce malý obnos, nemusíte většinou nijak složitě počítat. K těmto půjčkám se vztahují fixní poplatky a výši částky, kterou musíte zaplatit, vidíte díky online aplikacím okamžitě. Potíže mohou nastat, pokud si berete půjčku na vyšší obnos. Zejména v tomto případě je dobré si instituci prověřit. Jistě se vám bude hodit informace, že například nebankovní půjčka ACEMA Credit obhájila prvenství v testu nebankovních úvěrů a je tedy vhodnou volbou pro každého, kdo potřebuje půjčit rychle a bez starostí.

Myslete na vlastní budoucnost

Vždy si spočítejte, zda budete moci řádně splácet. Uděláte to jednoduše. Spočítejte si vaše příjmy a od nich odečtěte všechny výdaje (na bydlení, auto, pojistky, jídlo, zábavu atd.). To co vám zbude je maximální výše jedné splátky! Vždy ale počítejte ještě s nějakou rezervou pro „strýčka příhodu“. Vezměte si jen takovou půjčku, kterou zvládnete. V případě, že nebudete splácet, se můžete dostat do velkých problémů a skončit v exekuci…

Pokud chcete mít jistotu, že vyberete výhodnou půjčku, navštivte portál Spočítat Půjčku.cz. Zde můžete provést rychlou kalkulaci a zjistit, jaké máte možnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

nineteen − fifteen =