Pokud se chcete dozvědět základní informace o akciích a nepatřit mezi neinformované, čtěte dál. Řekneme si vše, co je třeba vědět. Po přečtení našeho článku budete alespoň trochu v obraze.

Základní definice

Akcie je cenný papír, jehož držitel se nazývá akcionář. V praxi to znamená, že byla vložena finanční částka do akciové společnosti. Akcionáři tak připadnou různé práva a povinnosti. Jmenujme si některé. Akcionář se účastní Valné hromady, která se koná v určitém intervalu, za účelem hlasování a plánování budoucnosti společnosti. Akcionář se má nárok na zisk společnosti v podobě divident. Dále mezi kompetence akcionáře patří: řízení podniku a také oprávněný nárok na likvidační zůstatku, pokud společnost ukončuje svoji působnost na trhu.

Akcií existují v mnoha druzích, některé jsou také obchodovatelné na burze, kde se sjednává cenová hladina jednotlivých akcií. Důležitá je nabídka i poptávka.

Typy akcií

Akcie na jméno – vydává se přímo na jméno dané osoby, která se stane jejich vlastníkem. Tento typ akcií s sebou nese určité výhody i nevýhody. Akcie na jméno se obtížně prodává, ale zase je tady lepší ochrana před zcizením.

Akcie na majitele – vlastník této akcie je pro podnik neznámý – anonymní. Lehká převoditelnost na druhou osobu spolu s jednoduchým prodejem na trhu.

Dále se cenné papíry dělí na: Akcie zakladatelské, kmenové, prioritní, zaměstnanecké či zlaté.

Troška z historie

Zavedení akciové společnosti sáhá do roku 1602, kdy byla v Nizozemí založena první „akciovka“.

Cenová hladina

Aktuální finanční výši dané akcie ovlivňuje nabídka a poptávka, což je typické pro všechny trhy nejen pro burzovní, ale i další. Čím větší je poptávka, tím se cena určité akcie zvyšuje. Cenu akcie udávají samozřejmě i další faktory, které ji ovlivňují. Fundamentální a technický analýza se snaží všechny výkyvy registrovat a přijít jim na kloub.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

13 − 8 =