Internet se hemží zprávami o vývoji cen nemovitostí. Ještě před lety se mohlo zdát, že růst cen nemovitostí se díky růstu mezd u nás nemůže zastavit. I když české mzdy mají oproti státům západní Evropy ještě co dohánět, přesto se růst cen nemovitostí v důsledku ekonomické krize zastavil. Česká národní banka snížila úrokové sazby mezibankovního finančního styku na historické minimum a díky tomu se mohla snížit i úroková sazba hypoték. Zjednodušeně řečeno hypotéky jsou dnes nejlevnější. Objem poskytnutých hypoték se opět zvýšil. Lidé tedy nakoupili další nemovitosti na dluh. A co od toho můžeme očekávat?

 

Hypotéka je jistota výdajů, příjem vám ovšem nezaručí. Její výše je navíc určena cenou nemovitosti. Může tak být zaděláno na hypoteční bublinu. S novodobými hypotékami v České republice máme totiž zkušenost teprve od roku 1995 a přitom se zpravidla uzavírají na 20 – 30 let, takže ani první hypotéky nemusejí být ve většině splaceny. A přitom právě hypotéky ovlivnili růst cen nemovitostí od devadesátých let. Přitom největší růst počtu uzavřených hypoték nastal až po roce 2000, což dokládá graf Objem hypoték, který doporučuji k nahlédnutí. Nemovitosti se tak staly dostupné i těm, kteří na ně ve skutečnosti finance vůbec nemají. Zvýšená poptávka tak vyvolala růst cen nemovitostí. Tento růst někdy i vyšší jak 5 procent ročně (což v praxi znamená, že se každých 20 let cena nemovitosti zdvojnásobí) však nebyl udržitelný a v určitém bodě se zlomil. To je patrné z grafu nabídkové ceny nemovitostí. Souvisela s tím ekonomická krize, která se projevila i ve stavebnictví. Navíc očekávání developerů stavějících nové domy a byty se odrážela od předcházející konjunktury.

 

Nyní vše závisí na dalším ekonomickém vývoji a růstu mezd a také vývoji nezaměstnanosti. V případě ztráty zaměstnání se snižuje schopnost hypotéku splácet. A hypoteční bublina začne splaskávat. Samozřejmě i během ní se udrží poptávka v ekonomicky stabilních oblastech, v žádaných lokalitách nebo v případě atraktivních nemovitostech (v tomto ohledu je zajímavý pokles zájmu o domy v satelitních městech a stálý zájem o byty 2+1 v blízkosti centra měst).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

seven + twelve =