Spoříte na důchod, na dovolenou či na vybavení domácnosti? Pokud jste o výhodném ukládání úspor dosud nepřemýšleli, a přitom máte vyděláno více peněz, než potřebujete mít okamžitě po ruce, určitě byste se měli informovat o termínovaných vkladech. Seznámíme vás s tímto finančním produktem.

Vyšší zhodnocení je hlavní výhodou termínovaných vkladů

Pod pojmem termínovaný vklad rozumíme jednorázový vklad určitého obnosu na účet, kde se tato částka úročí po určenou dobu. Než daná doba uplyne, nejsou peníze klientovi k dispozici a nemůže s nimi manipulovat. Tato nevýhoda je vyvážena výrazně vyšším zhodnocením než u běžných účtů, a dokonce značné části spořicích účtů. Sazba úročení může být buď fixní, nebo variabilní – ta se mění dle současné situace na trhu. Pokud budete přece jen bezpodmínečně muset na úspory předčasně sáhnout, tato možnost samozřejmě existuje, čekají vás ovšem sankce.

O jakých termínech je řeč?

U termínovaného vkladu mohou být peníze vázány na dobu několika týdnů, měsíců nebo let. Od délky termínu se samozřejmě odvíjí i výše částky, kterou uspoříte. Krátkodobé termínované vklady mohou být uzavřeny již na dobu v délce jednoho týdne až po jeden rok. Zhodnocení je zde sice menší, na druhou stranu však také existuje malé riziko, že budete potřebovat mít k dispozici finance, které nemůžete vybrat. Termín střednědobé termínované vklady se vztahuje na období dvou až tří let, dlouhodobé pak od čtyř let výše. U delší doby se však již klientům vyplatí uvažovat o alternativách pro dlouhodobé spoření. Jednou z nich může být výhodný spořicí účet.

Termínovaný vklad a jeho alternativy

Termínovaný vklad u nás můžete uskutečnit v bance, případně v kampeličce (družstevní záložně). Mezi výší zhodnocení bývají u jednotlivých institucí výrazné rozdíly, takže se rozhodně vyplatí strávit nějaký čas porovnáváním produktů. To platí i pro finanční produkty v rámci jedné banky! Pokud vás termínovaný vklad z nějakého důvodu neoslovil, můžete se místo toho rozhodnout například pro nejstarší formu spoření, vkladní knížku, nebo spořicí účet, který se dnes těší velké popularitě. Má celou řadu pozitiv, mezi něž patří minimální riziko, možnost převodů financí na běžný účet a zpět, internetové bankovnictví a další. Prostudujte si výhody a nevýhody spořicích účtů, abyste se mohli zodpovědně rozhodnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

2 × one =