Každý by měl do něčeho investovat, aby si vytvořil rezervu pro případ nouze či postupně spořil peníze, z nichž bude žít v důchodu. Demografická křivka ČR totiž stoupá a za chvíli nebude mít kdo vydělávat na důchody. Jenže s malými částkami se rozumně investovat nedá. Jak to tedy udělat?

Loňský výzkum agentury NMS, která se zabývala tím, jak Češi investují, potvrzuje, že většina Čechů ví, co by jim přineslo nejvíce peněz, jenže se chovají přesně opačně. Uvědomují si potenciál investování do nemovitostí, ale místo toho mají své peníze na spořicích účtech přinášejících minimální zhodnocení. Proč? Důvodem jsou peníze.

Půjčit si na nemovitost se vyplatí

Ke koupi nemovitosti potřebujete mít větší obnos peněz. Nemáte-li ho, nabízí se šance půjčit si. Spousta lidí ji bohužel okamžitě zavrhne, protože žijí v domnění, že je v každém případě špatné se zadlužit. Ve skutečnosti na tom není špatného nic, když si jste jistí svou schopností splácet.

Pokud se vám podaří koupit byt, začít ho pronajímat a pronájem vám pokryje splátky, máte vyhráno. Možná budete muset pár tisíc splátky hradit ze svého, ale i tak je to výhra, jestliže těch pár tisíc navíc v rodinném rozpočtu máte. Vždy je to trochu risk (co když neseženete nájemníky?), ale tak to už u výnosných investic bývá.

Hlavně si nepůjčujte u podezřelých společností

Úvěr je samozřejmě nezbytné vybírat velmi opatrně. Jestliže si budete chtít půjčit celou částku, máte to složitější a riziko je tady větší. Většina lidí je však schopných dát dohromady aspoň nějakou část ceny nemovitosti. Pak stačí třeba půjčka bez registru a stane se z vás investor.

Některé půjčky jsou samozřejmě k tomuto účelu naprosto nevhodné, jiné se naopak použít dají. Příkladem může být úvěr společnosti Zastavuz, který je založený na zastavení automobilu. Toho se přitom nemusíte zbavovat, nadále jej využíváte. Potřebujete hotovost na investici? Zastavuz vám půjčí.

Nedostatek financí je tedy spíš jen výmluva než skutečný důvod, proč nemůžete peníze vložit do věcí, které skutečně vydělávají. A jak to vidíte vy? Dokážete vhodně investovat?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

3 × two =