Trhy

Investice do akcií je považována za nejvýnosnější při ještě nevelkém riziku. Je třeba počítat s tím, že akcie mají své výkyvy a obvykle je držet minimálně několik let, aby se projevil celkový trend a přišli jste ke svému zisku. Ten je ale slušný, v optimálním případě kolem deseti nebo více procent.

Někdy se ovšem netrefíte. Pokud byste na konci 90. let investovali do internetových akcií, stali byste se účastníky splasknutí jejich bubliny a i kdybyste tušili, že musí jednou nastat, nevěděli byste kdy. V roce 2008 je situace nejistá ve větším rozsahu, pohyb cen ropy, a krize na finančním trhu v USA rozhoupala akciové trhy tak, že vlastně netušíte, do čeho jdete a kdy to skončí.

I evropské akcie ztrácejí hodnotu, jejich držitelé navíc doplácí na posilování české koruny. Doporučovanou strategií je v této chvíli akcie dál držet, dobrý investor by měl mít silné nervy. Odborníci se dokonce shodují v tom, že se vyplatí některé podhodnocené akcie nakoupit, trh se časem vrátí tam, kam má. Mezitím jsou v oblibě komodity, kterým se vždy během nejistoty na trhu cenných papírů daří.

Nejisté časy jsou tedy dobré pro odvážlivce, kteří nakupují, a důvodem k opatrnosti pro ostatní. Může být chybou se akcií zbavovat, přestože pokles jejich hodnoty může trvat delší dobu.

Recese – je čas nakupovat akcie
Evropské akcie: Zatmění v prvním pololetí
Trhy stále hlásí ztráty – vydělejte na tom
České akcie jsou podhodnocené

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

five × four =